Recept voor de maand november 2023 van Mattie Homsma
Rendang met rijst en sajoer boontjes
Ingrediënten
Benodigdheden voor 4 personen
· 500 gram rundvlees (riblappen)
· 2 tenen knoflook
· 2 uien
· 1 tl laos
· 1-2 tl sambal
· 1 tl komijn
· 1 tl korianderzaad
· 1 tl kurkuma
· 2 blaadjes limoenblad
· 3 cm verse gember
· 1 stengel sereh
· 400 ml kokosmelk
· zout
Bereiding
1. Snij het rundvlees in blokjes en bak het aan in wat olijfolie.
2. Voeg de gesnipperde ui, de gehakte knoflook, de sambal en alle specerijen toe.
3. Bak dit geheel goed aan. Door verhitting komen de smaken vrij.
4. Voeg de kokosmelk, het limoenblad, de gekneusde sereh en de verse gember toe.
5. Laat de rendang gedurende 2,5 uur zachtjes stoven.
6. Breng de rendang op smaak met een snufje zout. Verwijder het limoenblad, de sereh en verse gember voor serveren.
7. Serveer het stoofvlees met rijst en sajoer boontjes. (= pittige boontjes)
Selamat makan! (Indonesisch voor Eet smakelijk)
Ik geef de pollepel door aan Grietje Siderius
Oudere recepten
Lekker simpel – lekker smakelijk:
Baked burrata* pasta
Ingrediënten
Benodigdheden voor 2 personen
• 500 gram Cherry tomaten • Olijfolie • 1 tl Italiaanse kruiden • 1 tl chili vlokken • 150 gram pasta naar keuze • 15 gram verse basilicum • 1 burrata • 2 tenen knofl ook
Bereidingswijze • Verhit de wokolie in een soeppan. • Snijd de Cherry tomaten in vieren en snijd de
knofl ook fi jn. • Verdeel dit over de ovenschaal en besprenkel met
olijfolie. • Bestrooi met de Italiaanse kruiden, chilivlokken.
Peper en zout en schep om. • Bak de tomaten ca. 15 minuten in het midden van
de oven. • Kook ondertussen de pasta volgens de
aanwijzingen op de verpakking. • Scheur ook alvast de basilicum • Neem de ovenschaal uit de oven, schuif de
tomaatjes aan de kant en leg de burrata in het
midden van de ovenschaal. • Zet dit nog 5 minuten in de oven. • Bestrooi de tomaten en burrata met het basilicum
en schep het door elkaar heen. • Giet de pasta af en schep erdoor. • Garneer met basilicumblaadjes en geniet!
* Burrata, mozzarella gevuld met extra room, een
kaasje uit Puglia (Italië).
Eet smakelijk!
Wietske Lycklema á Nijeholt.