13 december 2023

Langezwaag verslikt zich niet in de rotte appels

Een aparte titel voor de eerste driepunter van het seizoen. De titel heeft wat onderbouwing nodig, want woensdag 6 december werd Langezwaag opgeschrikt door een bericht uit Lippenhuizen. Een bericht van een geheel A4 met wat prikjes naar Langezwaag met als kers op de taart, twee afbeeldingen van de gezichten van Jorrit Fekken en Raoul Mulder afgebeeld op een appel, de tekst erbij ‘’verslik je niet in een rotte appel’’. Waar deze uitspraak vandaan komt? Dan moeten we nog verder de archiefboeken in, namelijk het seizoen 18/19. Het eerste seizoen van Jorrit Fekken en Raoul Mulder bij Thor waar oud-trainer André van der Veen in de krant benoemde dat de rotte appels nu uit de selectie waren. Hij was toevallig vandaag ook aanwezig voor de wedstrijd dus dit maakte de cirkel mooi rond.

Een andere rare gewaarwording is wanneer de scheidsrechter de toss uitvoert met de beide aanvoerders. Aan de kant van Langezwaag is dit vandaag – zoals vaker de laatste weken – Jelle Niemeijer, geboren en getogen in Lippenhuizen. Aan de andere kant draagt voor de ploeg uit Lippenhuizen, Yme de Kroon de aanvoerdersband, geboren en getogen in Langezwaag. Sowieso heeft THOR een hoog Langezwaag gehalte want naast Yme de Kroon staan ook Wesley Bouma en de eerder genoemde Jorrit Fekken aan de aftrap. De andere zogenoemde rotte appel zit op de bank in de naam van Raoul Mulder.

Om 14:00 wordt er afgetrapt voor de tweede derby in twee weken tijd voor de Langsweagsters. Het duurt niet lang voordat het blauw witte publiek zich mag laten horen. Ryan de Rooi van Gosliga versiert na 45 seconden al een vrije trap op de helft van de tegenstander. Waar iedereen een voorzet verwacht, beproeft Ryan de Rooi van Gosliga van zo’n 35 meter zijn geluk en tot ieders verrassing waait de bal zomaar hoog in het doel 0-1. Dit is de pikstart waar Langezwaag op hoopte want als minst scorende ploeg in de 4e klasse A is een doelpunt zo vroeg in de wedstrijd een mooie opsteker. Het is daarna THOR die via de rechterkant probeert met hoge ballen de achterhoede van Langezwaag te verrassen. Dit brengt de achterhoede nog niet helemaal in verlegenheid, maar na een goede aanval door het hart kan het na een kwartier zomaar gelijk zijn. Een steekbal belandt mooi in de loop van Wesley Bouma (THOR) maar hij heeft Jesse Stoter aan zijn zijde en een instormende Hidde Otten die hem de weg willen versperren. Dit is voldoende want zijn bal gaat naast. In minuut 20 is het aan de andere kant wel weer raak wanneer Jelle Niemeijer langs zijn directe tegenstander snelt en de bal strak voorzet. Wout Nuwolt lijkt de bal te kunnen inlopen maar voordat hij dat kan doen wordt de bal getoucheerd door een Liphuster been. Door de touché krijgt de bal een raar effect waardoor de bal zomaar in de verre hoekt valt en zo is het 0-2. Dan hobbelt het richting de rust. THOR blaft wel, maar bijt niet en de Langsweagster aanvallen kan THOR met vallen en opstaan maar net stoppen. Toch weet THOR in minuut 37 de aansluitingstreffer te maken. Nu is het vice versa wanneer Jorrit Fekken (THOR) de bal voorzet en de spits de bal uit een lastige hoek binnenkopt. De bal wordt door Hidde Otten gepakt maar achter de lijn en zo is het 1-2. Het restant van de eerste helft verloopt zonder echte kansen.

Dan is het rust en verwachten de blauw witten een storm in de tweede helft want Thor zou nu toch wel moeten gaan komen. Het strijdplan blijft ongewijzigd en het is zaak om de kansen die gaan komen in het netje te leggen.

THOR is sterker aan het begin van de tweede helft en probeert Langezwaag wederom achter de laatste linie te verrassen. Maar het balletje wordt constant weggewerkt door de laatste lijn van de verdediging. Wanneer dit een keer niet gebeurt, wordt het wel gevaarlijk want plots draait één van de twee spitsen weg bij zijn man en kan met links in de zestien uithalen. Gelukkig staat keeper Hidde Otten op z’n post ondanks dat de bal ook niet heel lastig wordt ingeschoten. Aan de andere kant kan Langezwaag over een paar schijven Wout Nuwolt 1 op 1 met z’n man zetten. Hij komt er knap langs en kan dan op de goal vuren maar vindt de vuisten van de keeper op z’n weg. Na een schermutseling in de zestien kan Hidde Otten in minuut 73 niet verder. De spits kwam ook wel hard in en Wybe de Jong dient het slot op de deur te houden. In minuut 76 laat hij zijn klasse zien wanneer een vrije trap van 22 meter knap over de muur wordt geplaatst. Maar keeper Wybe de Jong vliegt als een veertje richting de bovenhoek en valt uiteindelijk als een baksteen weer naar beneden. Het belangrijkste: hij pakte de inzet. De volgende kans die Wout Nuwolt krijgt is wel aan hem besteed, dezelfde opzet alleen nu kan de keeper de inzet niet stoppen en via de binnenkant van de paal is het dan 1-3. Een minuut later kan het zomaar helemaal over en uit zijn wanneer Wout Nuwolt na goed doorjagen op de keeper de bal in een leeg doel kan schieten maar deze inzet gaat voorlangs. THOR blijft met lange ballen het geluk beproeven en vindt uiteindelijk ook het resultaat wanneer een hoge bal uitkomt bij de spits die was ingevallen. Hij zorgt voor balbezit en wacht op de opkomende mensen, geeft de bal goed mee en een voorzet bij de tweede paal zorgt ervoor dat de 2-3 tegen de touwen kan worden gelopen. Dan kan het zomaar een zinderend slot worden. Dat kon, maar daar dacht Douwe Boersma anders over. Hij weet een tweede bal te veroveren en wacht op ondersteuning maar ziet dan dat zijn directe tegenstander geen ondersteuning in de rug heeft, kort kapje naar binnen en uithalen en de bal valt in de verre hoek over de keeper en zo is het 2-4. De krachten bij THOR zijn dan ook weggevloeid en de klingelende flesjes kunnen worden door de Langsweagsters al gehoord. Na 97 minuten vindt de leidsman het mooi geweest en fluit voor de laatste keer vandaag. Langezwaag is van de hatelijke nul af en heeft nu weer een overbrugbaar puntverschil naar de ploegen. Toch maakt één zwaluw geen zomer en moet er elke week keihard geknokt worden met z’n allen.

Wij bedanken THOR voor het regelen van een zanger die ons heeft voorzien van een gezellige middag/avond in de kantine. Ook kijken we uit naar het weerzien in mei 2024. Langezwaag moet nog eenmaal knallen in 2023, het is ook nog eens de koploper die op bezoek komt op ’T Paradyske. Trainer Michiel Hornstra grapte al wat dat nu nummer 2 THOR over de pijnbank ging dat ze met knikkende knietjes naar Langezwaag kwamen. Dit is natuurlijk met een knipoog. Het is echter een competitie die dicht bij elkaar ligt en wie weet kan Langezwaag de ‘winning mood’ vasthouden.

Wij zien u graag, aankomende zondag om 14:00 op sportpark ’T Paradyske!

Meer

Lees meer over

Adres:

Paradys 8
8404 BV
Langezwaag

Telefoon

Agenda

Algemene ledenvergadering SV Langezwaag
18 december 2023

Fout: Contact formulier niet gevonden.

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw