30 januari 2024

Langezwaag pakt driepunter met dank aan goede eerste helft

Het mag enigszins twee voor twaalf worden genoemd, hoe ook Kees van Wonderen het maanden geleden noemde bij SC Heerenveen. Langezwaag staat met 3 punten als hekkensluiter in de 4e klasse A en staat 4 punten achter op Stânfries. De ploeg van trainer Michiel Hornstra speelt vandaag thuis tegen VWC, de ploeg uit Munnekeburen scharrelde tot nu toe 8 punten bij elkaar. Langezwaag wist vooraf dat een overwinning zou leiden tot aanhaken en een verlies mocht worden gezien als afhaken. Toch ging Langezwaag met vertrouwen het treffen tegemoet na een dikke overwinning eerder de week in een oefenwedstrijd. Het was wel weer even wennen voor de mannen die voor het eerst in lange tijd weer op het eigen gras speelden. Ten opzichte van de oefenwedstrijd in Drachten speelt Langezwaag vandaag met Wybe de Jong op doel, dezelfde 4 mensen achterop, op het middenveld is er een plaatsje voor Wybren Veenstra (16 jaar) en ook Matthijs Streekstra is terug van een blessure. Voorin dezelfde namen als normaal.

Langezwaag begint zoals de laatste weken weer voortvarend aan de wedstrijd wat gelijk leidt tot wat corners en aanvallen op de helft van de tegenstander. Het is dan ook al snel dat de blauwwitten het overwicht uitdrukken op het scorebord. Een bal wordt vanuit het middenveld achter de laatste lijn gelegd, de keeper denkt eerder bij de bal te zijn maar legt het af tegen Bjorn Claus. Die kapt rustig naar zijn linkerbeen en legt de bal met gevoel over de doelman in het netje, ook de man op de lijn kan hier niets aan veranderen 1-0. Langezwaag blijft de gevaarlijke ploeg en ziet zo nu en dan een wereld aan ruimte ontstaan als het snel overschakelt naar het vijandelijke doel. Het is echter steeds de balcontrole die er toe leidt dat zeer grote mogelijkheden slecht worden uitgespeeld. Toch doet Langezwaag voor rust zeer goede zaken. In minuut 42 is het een aanval via rechts die uitiendelijk bij Jelle Niemeijer uitkomt die de bal lekker strak voorzet waardoor er tegenaan lopen voldoende is. Dit wordt ook gedaan maar wel door een speler van VWC die de bal hard en hoog achter z’n eigen keeper laat verdwijnen. In minuut 45 opnieuw Jelle Niemeijer die langs zijn directe tegenstander glipt en de bal hoog voorgeeft naar Ryan de Rooi van Gosliga. Die heeft het geluk van de kluts want zowel Ryan als zijn directe tegenstander waren de bal even kwijt en Ryan de Rooi van Gosliga weet de bal onder de doelman te frommelen voor 3-0. Langezwaag komt zelfs nog op 3-0 net voor de rust. Het is een grote weelde voor de Langsweagsters want het is vrijwel direct daarna rust. De gasten uit VWC zijn de eerste helt eigenlijk ongevaarlijk geweest en de eerste trouwe supporters beginnen aan een overwinningspilsje.

In de kleedbox van de gastheren is het toch duidelijk dat de strijd nog niet gestreden is. VWC is een ploeg die dit jaar regelmatig terug is gekomen uit geslagen positie. Langezwaag neemt niet het risico om met 10 man te komen te staan en wisselt in de rust één keer door Wout Nuwolt naar de kant te halen en zijn vervanger is de eveneens 16-jarige Jelco van der Tuin.

Waar de eerste helft veelal afspeelde op de helft van VWC speelt de wedstrijd zich het tweede bedrijf veelal af op dezelfde helft alleen zijn de ploegen gedraaid van kant. Het is nu Langezwaag die veelal de gehele tweede helft met de rug tegen de muur staat. Het devies is om het eerst kwartier dan goed door te komen maar in minuut 49 ligt de bal al in het Langsweagster netje wanneer Jelle Wieringa verrast wordt door een actie buitenom van zijn directe tegenstander, keeper Wybe de Jong kan de voorzet niet onderscheppen en de bal wordt gemakkelijk binnengetikt voor 3-1. Het mag gezegd worden dat VWC een ploeg is die veelal aan het ‘broezen’ is want de tweede helft steekt het ziel en zaligheid om een resultaat te halen. Langezwaag verdedigd met man en macht en weet het opportunistische spel te ontmantelen maar kan eigenlijk nauwelijks zelf uitbreken. Er moet een dode spelmoment aan te pas komen om VWC aan de aansluitingstreffer te helpen. De scheids fluit voor een overtreding tegen Langezwaag op de punt van de zestien (Langezwaag kreeg vandaag vaak de beslissing tegen) en de bal wordt hoog en hard in de korte hoek gelegd 3-2. De overwinningspilsjes van de rust, waren die dan te vroeg genomen?? Menig supporter zou er toch even over in hebben gezeten maar in minuut 85 is Wybren Veenstra die een bal op het middenveld weet op te pikken, hij speelt de bal naar de andere youngste Jelco van der Tuin die Jelle Niemeijer de bal overhandigd. Jelle Niemeijer ziet z’n kans schoon om de bal voor te zetten met een indraaiende bal die door de VWC verdediger compleet verkeerd wordt ingeschat. Bjorn Claus bedankt hem hartelijk want hij kan zo de bal lekker meenemen en hard en hoog in het doel volleren en zo staat de bevrijdende 4-2 op het bord. Toch is het verzet van VWC nog niet gebroken want in minuut 89 wordt nog een erg hoge bal knap op de goal gekopt maar die gaat via de bovenkant van de lat over. In minuut 92 het slotakkoord van VWC na miscommunicatie achterin wordt het nog 4-3 maar verder komt VWC niet. Langezwaag behaald de broodnodige punten en mag enigszins weer meedoen om de plekken boven de degradatiezone.

Tijd voor een lange euforie is er niet want Langezwaag speelt aankomende zondag wederom een belangrijke pot. Aankomende zondag staat de uitwedstrijd bij Stânfries op het programma. De nummer 10 tegen de nummer 11 waarbij winst een sprong op de ranglijst kan worden gezet. Wij hopen de blauwe enclave weer te zien aankomende zondag te Appelscha. De kop d’r maar weer voor!!

Meer

Lees meer over

Adres:

Paradys 8
8404 BV
Langezwaag

Telefoon

Agenda

Algemene ledenvergadering SV Langezwaag
18 december 2023

Fout: Contact formulier niet gevonden.

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw