15 oktober 2023

Langezwaag delft onderspit in Makkinga

Na een weekend rust mochten de mannen van Langezwaag vandaag weer aan de bak, tegenstander van vandaag is provinciegenoot Makkinga. De gastheren zijn goed uit de startblokken gekomen met een overwinning en een gelijkspel uit hun eerste twee wedstrijden, Langezwaag staat nog op de hatelijke nul en heeft wat goed te maken na de 6-0 oor wassing bij Havelte. Goed nieuws is dat Langezwaag zo goed als compleet is vanmiddag al was er deze week wel wat problemen met de keepers. 3e keeper geblesseerd, eerste keeper dinsdag ziek, eerste en tweede keeper donderdag ziek en zo leek het even spannend te worden. Gelukkig zijn beide keepers vandaag toch afgereisd naar Makkinga waar de 17-jarige Hidde Otten vandaag het doel verdedigd ten koste van de niet okselfrisse Wybe de Jong die de eerste twee wedstrijden onder de lat stond. De andere 10 spelers waren ook weer wat gewijzigd, achterin nog steeds Wieger Otten, centraal geen Jesse Stoter (afwezig) of Jort de Boer (bank) maar Klaas Hoen en Anne Achttien en linksachter keert Arno Looper terug van een blessure. Op het middenveld staat nog steeds Theo de Jong die vandaag wordt geflankeerd door Dennis Hakze en Jelle Niemeijer die voor het eerste in de basis begint vandaag, voorin Bjorn Claus, Thijs Nuwolt en de niet helemaal fitte Wout Nuwolt. Na een minuut stilte voor het overlijden van een lid (omroeper) van VV Makkinga en een speler van Fochteloo (sterkte aan de nabestaanden) ging het balletje iets na twee rollen.

Waar Langezwaag nog zoekende is naar de perfecte formule is Makkinga al iets meer op elkaar ingespeeld en dit blijkt ook uit het eerste kwartier. Bij Langezwaag veelal onrust troef, terwijl Makkinga situaties herkend wanneer het z’n spitsen in stelling kan brengen. Dit zorgt ervoor dat in minuut 7, Hidde Otten al met z’n voeten een bal uit het doel moet pareren. Langezwaag moet het eerste deel van de eerste helft overleven en probeert zelf snel diepte in het spel te brengen maar dit voor de spitsen een onbegonnen taak met verdedigers die een kop groter zijn. In minuut 23 een bal die vanaf links scherp wordt aangesneden voor de goal, de eerste speler vindt Hidde Otten op z’n weg (niet buitenspel) maar de rebound wordt binnengetikt die op moment van het eerste schot voor de bal staat en daarom buitenspel. Toch komt de tegentreffer er wel na een half uur, een corner van Makkinga wordt afgeslagen maar wordt op de twintig meter weer opgevangen De speler van Makkinga haalt uit, het schot worde gekraakt door Theo de Jong maar de opspringende bal ploft gelijk tegen de borst van de speler van Makkinga die door kan lopen naar de achterlijn, hij legt de bal strak voor en bij de tweede paal vindt hij een medespeler die de bal tegen de touwen trapt 1-0. Gezien het spelbeeld was dit ook terecht ondanks de soms blauw witte glazen. Dan gooit Langezwaag toch iet wat het schroom van zich af het laatste kwartier. Zo versiert het op de achterlijn van de tegenstander een vrije trap. De eerste vrije trap kan ternauwernood worden verwerkt tot corner en de daaropvolgende blijft de bal in de kluts liggen waar Theo de Jong de bal weet te controleren hij legt de bal breed voor Jelle Niemeijer, die plaatst de bal tussen een woud vol benen tussen de palen maar de keeper weet de bal met z’n voeten te stoppen en ook de rebound is niet voor Langezwaag. Enkele minuten later een vrije trap voor Langezwaag op 28 meter van het doel waar Bjorn Claus voor aanlegt. De bal heeft een nare stuit voor de keeper die moet lossen, de Langsweagsters zijn er als de kip erbij maar de bal gaat voor de keeper net genoeg naar buiten want zowel Jelle Niemeijer als Thijs Nuwolt kunnen de bal niet binnentikken tot teleurstelling van het blauw witte publiek. Zo bijt Langezwaag tegen het eind van de eerste helft wat meer van zich af maar tot uitgespeelde kansen uit het veldspel komt het nog niet.

In de rust wisselt Langezwaag twee keer, het niveau ligt dichtbij elkaar en daarom kiest Michiel Hornstra voor twee verse keuzes. Anne Achttien en Wout Nuwolt worden bedankt voor bewezen diensten en worden vervangen door Douwe Boersma en Ryan de Rooi van Gosliga, hierdoor schuift Dennis Hakze terug naar de laatste man positie. Het strijdplan voor een resultaat is derhalve gesmeed.

Het spelbeeld de tweede helft is ook meer in evenwicht, het balbezit misschien net wel wat meer voor de Langsweagsters en de mannen uit Makkinga loeren op een fout om razendsnel toe te slaan in de counter. Langezwaag laat de eerste tien minuten het balletje lekker rond gaan maar ziet dan plots wel de 2-0 in het netje verdwijnen, een moment van onachtzaamheid kost je in de 4e klasse de kop… Daarna mag het wederom de goed keepende Hidde Otten bedanken dat na een lange bal die over Klaas Hoen heen valt de 3-0 niet gelijk wordt aangetekend. Langezwaag komt wel vaker op de helft van de tegenstander maar het schort aan de eindpass, het voetbalt bij vlagen lekker er doorheen maar zonder goede steekbal worden de spitsen niet op hun wenken bediend. Toch volgt de aansluitingstreffer er wel wanneer de ruimte wordt gevonden bij back Wieger Otten die één mat passeert en de bal achter de laatste linie legt op de bewegende Ryan de Rooi van Gosliga, die is eerder bij de bal dan de keeper en omspeelt deze maar wordt door de keeper geraakt en de bal gaat terecht op de stip. Jelle Niemeijer legt aan vanaf 11 meter en faalt niet. Dan probeert Langezwaag het met man en macht om de gelijkmaker te produceren, voor extra stootkracht wordt Klaas Hoen naar voren gezet, Jelle Niemeijer mag het veld verlaten en Jort de Boer komt erbij als voorstopper. Dat moet het laatste kwartier leiden tot het breken van het slot op de deur van Makkinga. Helaas komt Langezwaag vrij vlot hierna toch op 3-1 achter, een bal wordt vanaf rechts door Makkinga op kniehoogte voorgeslingerd, de bal lijkt makkelijk te verwerken maar door een halve mispeer, valt de bal over de verdediging van Langezwaag waar een middenvelder van Makkinga staat geposteerd en hij laat met een diagonale schuiver, keeper Hidde Otten kansloos. Dan is het verzet ook enigszins gebroken en krijgt Makkinga na een duidelijke handsball een penalty van de scheids. Deze penalty wordt gepakt door keeper Hidde Otten (klasse!) waardoor het 3-1 blijft. Laatste wapenfeit is van Langezwaag wanneer invaller Thomas van der Tuin de bal verplaats richting de rechterkant naar Bjorn Claus, Bjorn Claus komt naar binnen en haalt uit en de keeper kan met een klein achterwaarts hupje de bal met wat moeite klemmen.

Na dik 90min is het klaar en wordt er afgefloten, de tweede helft was Langezwaag vrij gelijk aan Makkinga maar dient het doortastender te zijn om te komen tot grote kansen. Makkinga is daarin verder en verdiend daarom vandaag ook de overwinning. Wederom is er vanwege de herfstvakantie een week vrij voor de Langsweagsters, op 29 oktober treedt het vlaggenschip wederom uit aan en mag het spelen in Fochteloo. Wij hopen u net als altijd daar weer te mogen begroeten. Sjin of deare de eerste treie punten kinne wurde pakt!

Meer

Lees meer over

Adres:

Paradys 8
8404 BV
Langezwaag

Telefoon

Agenda

Algemene ledenvergadering SV Langezwaag
18 december 2023
Test Sport
12 oktober 2023