17 maart 2024

17 maart 2024 / Fochteloo

Langezwaag zaait wel de eerste helft maar oogst niet en verliest op basis van de tweede helft terecht van knokkend Fochteloo

Wederom een belangrijke pot voor de Langsweagsters vandaag. Nummer 9 Fochteloo komt op bezoek in Langezwaag. De gasten hebben vier punten meer en Langezwaag kan bij winst weer volledig deelnemen in de strijd om handhaving. De basiself van de Langsweagsters bleef ondanks pijntjes, werk en andere problemen toch intact. Het was zaak vandaag om de drie punten over de streep te trekken.

Het begin van de wedstrijd is voor Fochteloo die wat gemakkelijker de vrije man vindt dan de Langsweagsters maar tot meer dan een makkelijke vangbal voor keeper Wybe de Jong leidt dit niet. Langezwaag is de eerste ploeg die erg dreigend wordt wanneer Matthijs Streekstra het spel kan verplaatsen van links naar rechts en zo Bjorn Claus weet te lanceren. De keeper twijfelt en komt maar deinst daarna snel terug waardoor Bjorn Claus de hoek voor het uitzoeken heeft. Hij ziet naast zich echter Ryan de Rooi van Gosliga die mee is gelopen en kiest last minute voor het balletje breed. Dit was zo last minute dat ook Ryan de Rooi van Gosliga dit meer verwachte waardoor deze een teenlengte mist om de bal tot doelpunt te kronen. Niet veel later is er een vrije trap op de middenlijn die door Theo de Jong snel achter de verdediging wordt gelegd van Fochteloo. Opnieuw is het Bjorn Claus die onderweg kan naar de 1 tegen 1 met de keeper maar nu is het de dikke teen van de keeper die de bal uit de goal houd. De beter voetballende ploeg krijgt uiteindelijk wel waar het recht op heeft na 27 minuten. Na een overtreding van Arno Looper (was wel erg licht) wordt een voorzet bij de eerste paal verlengd en voorbij de tweede paal binnen geknikt. Grensrechter Wietze Jonker steekt de vlag omhoog maar de scheidsrechter geeft hier geen gehoor aan 0-1. Langezwaag recht weer de rug en ziet in minuut 34 opnieuw Bjorn Claus onderweg naar de goal gaan. De keeper komt nu uit en weet de bal te blokkeren maar wel met zijn rechterhand buiten de zestien en dit heeft maar één straf en dat is rood. Fochteloo heeft gelukkig z’n eerste keeper die niet helemaal fit was op de bank zitten die zijn opwachting maakt. Zijn eerste daad is de harde vrije trap van Ryan de Rooi van Gosliga tegenhouden. De bal gaat via zijn bovenbeen omhoog en wordt ternauwernood een corner. Bjorn Claus trapt de opvolgende corner die de keeper net onder de deklat vandaan tikt, net voordat twee Langsweagsters de bal kunnen binnenlopen. Minuut 40 weer een vrije trap voor Ryan de Rooi van Gosliga maar deze gaat net naast. Minuut 43 lijkt de gelijkmaker dan toch eindelijk te vallen wanneer Ryan de Rooi van Gosliga goed doorzet. Zijn voorzet vindt de compleet vrije Bjorn Claus op de strafschopstip. Bjorn Claus controleert de bal, drukt af, vindt de keeper, de bal in de kluts in de vijf meter, bal komt er weer uit Ryan de Rooi van Gosliga schiet weer, bal van de lijn, bal weer omhoog in de scrimmage en wordt uiteindelijk weggewerkt. Dat het 0-1 bij rust staat mag een wonder heten.

In het tweede bedrijf mogen de complimenten aan Fochteloo worden gegeven die geen moment hebben doen lijken dat er een man minder was. Fochteloo komt in minuut 58 zelfs op 0-2. Langezwaag is slordig bij een vrije trap rond de zestien van de tegenstander wat een counter voor Fochteloo veroorzaakt. De bal gaat snel vooruit waar Dennis Westerhof het eindstation is en die drukt koelbloedig af. Langezwaag kan in de tweede helft nooit echt een vuist maken. Het krijgt in minuut 80 wel een cadeautje van de scheidsrechter wanneer Klaas Hoen een zetje krijgt in de zestien. Jelle Niemeijer pakt dit cadeautje uit en zo hoopt iedereen met een blauw wit hart op een zinderend slot. Vanaf de penalty begint de scheidsrechter moeite te krijgen met de reacties van Fochteloo wat leidt tot een hoog aantal kaarten. In minuut 84 krijgt de nummer 3 van Fochteloo z’n tweede gele kaart maar de scheidsrechter blijkt deze even gemist te hebben waardoor de nummer 3 mag blijven staan. In minuut 86 toont de spits van Fochteloo opnieuw z’n klasse door drie verdedigers van Langezwaag af te schudden en af te ronden voor de 1-3. Langezwaag komt nog terug na een goede rush van Klaas Hoen die Bjorn Claus vindt en zo de 2-3 maakt. Een invaller van Fochteloo krijgt hierna ook rood voor het wegtrappen van de bal. De kaarten waren ze ongelukkig mee maar met de 2 minuten extra tijd zeker niet. Met wat meer extra tijd had Langezwaag mogelijk nog op jacht kunnen gaan naar een resultaat maar dit had Fochteloo op basis van arbeid eigenlijk ook niet verdiend.