overig
23 januari 2024

Verslag Vrouwen van Nu 9 januari 2024

Verslag van de bijeenkomst van Vrouwen van Nu afdeling Langezwaag e.o. op dinsdagavond 9 januari 2024

De gasten voor vanavond zijn : Yvonne Kentie  en Fetsje Bosma van de afdeling Grannies 2Grannies Friesland uit Gorredijk. Zij komen  vertellen over hun project in Oeganda.

Grannies2Grannies is een werkgroep bestaande uit 11 grootmoeders. Zij steunen een  Stichting ter ondersteuning van Pefo Uganda genaamd, die zich richt op economische zelfstandigheid  van grootmoeders die permanent zorg hebben voor meerdere kleinkinderen en vaak in hutjes wonen die elk moment kunnen instorten.

Deze organisatie is door de plaatselijke bevolking opgericht. Dit project is gevestigd in Jinja, een klein stadje aan het Victoriameer. Het land is vruchtbaar en nat maar heeft potentie, zij kunnen bijvoorbeeld drie keer per jaar tomaten oogsten. De wegen zijn slecht. Hier wonen veel grannies die de permanente zorg hebben voor hun kleinkinderen en soms kinderen van verwanten, het aantal kan oplopen tot 11 kinderen.

In het stadje  wonen veel weeskinderen. Dit is niet alleen het geval in en rondom Jinja maar in heel Oeganda. Dit komt omdat in Oeganda de aids-epidemie hard heeft toegeslagen. Een hele generatie is hierdoor weggevaagd.

De grootmoeders uit Gorredijk  kwamen tot de volgende doelstelling: zoveel mogelijk geld bijeenbrengen om huisjes te kunnen bouwen voor de grannies. Zij geven lezingen in de provincie, staan op markten en braderieën , wereldwinkels en kringloopwinkels. Het zijn allemaal vrijwilligers en zij krijgen geen enkele vergoeding voor hun werkzaamheden. Als zij naar Oeganda gaan doen ze dat op eigen  kosten.

Als er € 3.200 ,- binnen gekomen is wordt het hele bedrag besteed aan de bouw van het huisje.

Omdat economische zelfstandigheid van de grannies belangrijk is krijgt de granny die een huisje krijgt ook de kans om een handeltje op te zetten. Zij kiest zelf wat het beste bij haar past. Zij kan zich nu richten op het zorgen voor inkomen van voedsel, kleding en schoolgeld voor de kleinkinderen.

De betere huisvesting heeft ook grote uitwerking op de kinderen. Ze worden niet meer wakker van lekkages veroorzaakt door de regen. Ook worden ze ‘s nachts beter beschermd tegen malariamuggen en slangen.  De scholing van de kleinkinderen is heel belangrijk . Daarom krijgt elk huisje ook een zonne- energiesysteem, zodat  de kinderen ’s avonds licht hebben om huiswerk te maken.

De bakstenen voor de huisjes worden gemaakt op het project zelf met behulp van een speciale baksteenmachine uit Nederland. Ook de meubels voor het huis worden op het project gemaakt .

De grannies worden door deelname aan het project sterkere zelfstandige vrouwen. Voorheen waren zij door  de erbarmelijke  omstandigheden  vaak ziek of depressief.

Er zijn 1000 grannies aangesloten bij het project. Zij komen in 10 groepen wekelijks in bij elkaar. Leren lezen en schrijven, alles over hygiëne en gezondheid en over landbouwmethoden.

De grootmoeders in Oeganda krijgen naaimachines,  materialen en les en gaan aan de slag . Zij verkopen hun producten  aan ons terug. Van de winst kopen zij geiten. Als die zich vermenigvuldigen kunnen zij een aantal geiten omruilen voor een koe.

Vanavond tijdens hun bezoek aan de Vrouwen van Nu in Langezwaag hebben  Yvonne en Fetsje op een grote tafel  allerhande zelfgemaakte Afrikaanse spullen uitgestald. Tassen, schorten, sieraden, handgemaakte kaarten enz.

Na de koffiepauze is er gelegenheid om de meegebrachte spullen te bewonderen en/of te kopen.

Daarna kijken we nog een film gemaakt door Omroep Max.

Omroep Max is  meerdere keren met de grootmoeders uit Gorredijk meegereisd en heeft  in Oeganda filmreportages over het project gemaakt

De uitzendingen van  Max Maakt Mogelijk  hebben het allermeeste opgebracht voor de Oegandese grannies.

Toen  de grootmoeders uit Gorredijk begonnen met het project hoopten zij twee huisjes per jaar te kunnen financieren maar dat werd steeds een beetje meer. Toen op 3 november 2018 de eerste uitzending van Max Maakt Mogelijk geweest was liep het aantal huisjes enorm op. Tot januari 2021 hebben zij in totaal 140 huisjes kunnen financieren. Het heeft ook veel donateurs opgeleverd die het mogelijk maken om de kinderen maaltijden op school te geven.

Meer

Lees meer over

Agenda

Tentdienst ‘Het goede leven in Langezwaag’
8 september 2024
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw