Groeten!
Wanneer we van huis gaan, wandelend, op de fiets, boot of motor kom je al gauw iemand tegen en is het in wezen heel gewoon om elkaar even te groeten. Dat kan met een kort knikje met het hoofd of door de hand op te steken. Het is een teken dat je de ander hebt gezien. Moterrijders groeten elkaar zonder elkaar te kennen, wanneer ze elkaar tegenkomen. Datzelfde doen ook watersporters als ze elkaar met hun vaartuig tegenkomen. Bewoners van het platteland hebben ook meer de gewoonte elkaar te groeten dan wanneer men in steden woont. Een neefje van ons, uit de stad, die bij ons logeerde, viel het ook op dat we elkaar groeten in Langezwaag en dacht dat het allemaal familie was.
Groeten is gezond, zo is de stelling van gelukspycholoog Smeets. (On)bekenden gedag zeggen voelt misschien soms wat ongemakkelijk, maar het is een kleine moeite en onderzoek toont aan dat het sociale banden kweekt en het welzijn verbetert. Bij het groeten, ook al ken je de ander niet, komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Dat hormoon heeft een langwerkend effect en kan zelfs depressies voorkomen, aldus Smeets.
De maatschappij is na de Tweede Wereldoorlog individualistischer geworden. Het voor elkaar zijn als buurt, straat of dorp, heeft plaats gemaakt voor talloze sociale voorzieningen en verzekeringen die de mens minder afhankelijk hebben gemaakt van zijn of haar naaste omgeving. We hadden elkaar minder nodig, zo lijkt het te zijn geworden. Bovendien helpen het intensieve gebruik van mobiele telefoons en oordopjes ook niet om elkaar fysiek te ontmoeten.
Misschien een tip voor meer welzijn in Langezwaag, namelijk om elkaar wat meer te groeten. Het geeft een gevoel van herkenning en verbondenheid en veelal verschijnt bij een groet ook een glimlach als uiting van wederzijde positieve gevoelens! Groet iemand niet terug? Volgende keer beter. De aanhouder wint!!
Hielke