overig
5 juni 2024

Grafonderhoud J. de Haan: wat doet deze sponsor eigenlijk?

Het woord grafonderhoud zegt eigenlijk al alles. Jimmie de Haan zorgt ervoor dat grafmonumenten gereinigd, gerenoveerd en gerestaureerd worden naar wens van de nabestaanden en/of rechthebbenden. Daarnaast kunt u bij Grafonderhoud J. de Haan terecht voor nieuwe en tweedehands grafstenen.

Jimmie de Haan uit Langezwaag is eigenaar van Grafonderhoud J. de Haan. Jimmie heeft de liefde voor dit ambacht opgedaan toen zijn vader het bedrijf nog runde. Als 15-jarige jongen hielp hij zijn vader Jappie al bij diens werkzaamheden op de begraafplaatsen. ‘Grafonderhoud is voor mij behalve een prachtig ambacht ook een heel eervol en dankbaar beroep. Er bestaat niets mooiers dan in mijn vaders voetsporen te treden en het familiebedrijf, met veertig jaar ervaring, voort te zetten,’ zegt Jimmie.

Die ervaring betreft het schoonmaken van grafmonumenten en inverven van de letters. Tevens behoren het restaureren van de vloerplaat, het voegen en het herstel hierbij. Ook het rechtzetten of stellen van grafmonumenten behoort tot dit werk.

Grafonderhoud en grafrenovatie
Door de jaren heen verweert een grafmonument, door de invloed van weersomstandigheden. Afhankelijk van de steen doen we verschillende werkzaamheden. Om goed zicht te krijgen op de staat van het monument, is een grondige reiniging de eerste stap. Daarna worden de slechte delen van de steen vervangen of gerestaureerd. Na deze werkzaamheden worden de letters opnieuw geverfd en wordt de steen weer recht gezet als dat nodig is. In combinatie met een onderhoudscontract heeft u na deze restauratie geen zorgen meer over het onderhouden van het graf.

Jaarlijks onderhoud
Jaarlijks onderhoud van een grafmonument zorgt ervoor dat het grafmonument behouden blijft voor de toekomst. Veel mensen kunnen of willen zelf niet meer het graf onderhouden, om verschillende redenen. Jimmie biedt een oplossing door minimaal 2 keer per jaar (of vaker in overleg) langs te komen om onderhoud te plegen aan het monument. Dan wordt het monument gereinigd, worden de opschriften netjes bijgehouden en waar nodig opnieuw geverfd, de voegen worden gecontroleerd en waar nodig bijgewerkt. In het geval van verzakking zet Jimmie de steen weer recht en uiteraard elk najaar een behandeling tegen de groene aanslag.

 

Voordat het onderhoudscontract in gaat, kijkt hij samen met zijn opdrachtgever naar de conditie van de steen. Soms is het nodig om eerst een grondige reiniging of renovatie te doen. De steen dient namelijk in goede conditie te zijn, voordat de steen wordt opgenomen in een onderhoudscontract.

Nieuwe of gerenoveerde grafstenen
Bent u voor uzelf of een dierbare op zoek naar een grafsteen? Bij Grafonderhoud J. de Haan vindt u een ruim aanbod nieuwe en gerenoveerde grafstenen. Als gevolg van jarenlange ervaring in het onderhouden en renoveren van grafmonumenten heeft hij een sterk gevoel ontwikkeld voor kwaliteit. Hierdoor kan Jimmie u helpen bij het maken van de juiste keuze in de zoektocht naar een nieuwe grafsteen. De nieuwe en gerenoveerde grafstenen selecteert hij persoonlijk.

Grafonderhoud J. de Haan werkt voor particulieren en stichtingen, gemeenten, rentmeesters of beheerders. Wilt u meer weten over grafonderhoud? Neem eens een kijkje op de website: www.grafonderhoudjdehaan.nl  om te kijken wat de mogelijkheden zijn of neem contact op via telefoonnummer 06-27654322.

 

 

Meer

Lees meer over

Agenda

Bestuursvergadering Plaatselijk Belang
5 juni 2024
Repetitie gelegenheidskoor
6 juni 2024
Langsweachster Musykjûn
8 juni 2024
Avondvierdaagse
18 juni 2024
Avondvierdaagse
19 juni 2024
Avondvierdaagse
20 juni 2024
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw