overig
27 oktober 2023

Doarpstún ‘Ús Túntsje’

De dorpstuin gaat bijna weer de winterslaap in. Wat hebben we een mooi jaar achter de rug. In de lente hebben we met een grote groep de tuin weer klaar gemaakt voor het nieuwe seizoen. 

In het extreem droge voorjaar hadden we een goed estafetteteam om de geplante groentes te bewateren. Eerst konden we het hemelwater gebruiken dat we in een container opvangen, maar daarna moesten we overstappen op de kraan die door ‘It Aventoer’ beschikbaar is gesteld. In de zomer hoefden we daarna niet heel veel bij te sproeien. 

We merken dat steeds meer dorpsgenoten weten dat de Friese vlaggen tussen de groentes aangeven wat geoogst mag worden. Daar worden we heel blij van, want daar is de tuin voor bedoeld: voor en door het dorp! 

In augustus was er in samenwerking met de Dorpsmaaltijd een heuse proeverij in de tuin. Mooi om te zien hoe verschillende culturen samen kwamen. Er werden veel recepten uitgewisseld en er werden geoogste groentes uitgedeeld.

Zodra dit Klaverbledsje online gaat, is er weer een dorpsmaaltijd gepland. Een van de koks gaat regelmatig even bij de dorpstuin langs en bereidt gerechten voor die dan geserveerd worden aan dorpsgenoten. Dit past fantastisch bij het doel van de tuin.

Op dit moment staat er vooral boerenkool in Ús Túntsje. Zodra die klaar is om geplukt te worden, geven we een seintje via Facebook, maar ook kun je dan weer de Friese vlaggen zien waaien boven de perken. Pluk gerust! 

Wil je komend jaar meehelpen in de tuin? Laat het gerust weten. Groene vingers zijn niet nodig! dorpstuinlangezwaag@gmail.com

Meer

Lees meer over

Agenda

Langsweagster Muzykjun
8 juni 2024
Algemene ledenvergadering De Laatste Eer
11 april 2024
Kerkdienst
14 april 2024
Darts Koppel Toernooi
20 april 2024