Dorpsarchief
31 januari 2024

Digitaal dorpsarchief

Dorpsarchief – verleden of toekomst

Het huidige papieren dorpsarchief van ons dorp bestaat al sinds 1997. In dit jaar was ook de eerste druk van het historische fotoboek “Trije Yn Ien” van de dorpen Jonkerslân, Langsweagen en Lúkswâld. De tweede druk was al in het jaar 1998.

De documenten worden bewaard in ons dorpshuis ’t Paradyske. Het is een heel erg uitgebreid dorpsarchief, met ontzettend veel mooie, bruikbare en belangrijke informatie en documenten over van alles en nog wat zoals straten, gebouwen, personen, gebeurtenissen, dorpsleven, cultuur, evenementen en onderwijs. Maar denk hierbij ook aan krantenknipsels, notulen, kasboeken, ansichtkaarten, foto’s, etc. Het huidige dorpsarchief is echter kwetsbaar. Het behoud is afhankelijk van individuele particulieren. Wie draagt zorg voor het bewaren van de originelen? Wat als het dorpshuis afbrandt! Het dorpsarchief is moeilijk raadpleegbaar.

Momenteel zijn een aantal inwoners bezig met het bedenken van een plan om het huidige papieren dorpsarchief zoveel mogelijke te digitaliseren. Wij zullen hier maanden mee bezig zijn en het zal jaren duren voor alle informatie verwerkt is. Hiervoor hebben wij medewerking nodig van de inwoners van Langezwaag. Het is de bedoeling dat wij met z’n allen proberen zoveel mogelijk historische informatie voor de toekomst te bewaren. In ‘t Klaverbledtsje zullen wij telkens iets vertellen over de ontwikkelingen.

N.B. Uiteraard blijft het originele document bewaard in het papieren archief.

Mochten jullie ideeën, suggesties, opmerkingen en/of aanvullingen hebben dan horen wij dat graag.

Dorpsarchief Commissie Digitaal

Wil Zwanenburg, Bareld van der Meer en Mattie Homsma

Meer

Lees meer over

Agenda

Bestuursvergadering Plaatselijk Belang
5 juni 2024
Repetitie gelegenheidskoor
6 juni 2024
Langsweachster Musykjûn
8 juni 2024
Avondvierdaagse
18 juni 2024
Avondvierdaagse
19 juni 2024
Avondvierdaagse
20 juni 2024
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw